Yoga Västerort

Älskade Västerort, här vill jag leva, här vill jag yoga!

Yoga i Västerort, yoga i västra Stockholm, yoga i Vällingby. Här har vi samlat tankar och ideer om vår älskade Västerort. Om dess härliga platser där man kan yoga, leva och må bra. Vi håller just nu på och jobbar med denna sida så den är inte helt klar. Tack för överseendet 😀

Yoga Västerort

Vi börjar med en kartläggning av Västerort så vi vet vad vi pratar om. Västerort är stort, det är den västra delen av Stockholms kommun och innehåller delar av Stockholms Stad och Stockholms förorter. Den utgör den västra delen av Stockholms förorter inom Stockholms stad. Sedan 2007 delas Västerort in i fyra stadsdelsområden, Bromma, Hässelby – Vällingby, Kista, Rinkeby och Spånga – Tensta. Följande platser ingår i Västerort, västra Stockholm.

Yoga Bromma

Många tänker gärna på Bromma rondellen när de hör ordet Bromma. Denna stressiga och lite knepiga plats att navigera som fruktas av alla som ska köra upp för körkort. Bromma rondellen har blivit ett nav för den puls och det liv som finns i stadsdelen Bromma, men Bromma är mycket mer än så. Faktum är att just kön fram till Bromma rondellen är en av de bästa platser i Västra Stockholm att ta en stund för yoga i bil, eller meditation i bil kanske vi hellre ska kalla det. -Yoga i Bromma rondellen går väl inte! Tänker du kanske nu när du läser detta, men visst går det. Nu pratar jag naturligtvis inte om hela fysiska yogaserier, eller att vara i själva rondellen och yoga utan snarare att plocka ut väl utvalda yogaövningar ur ett yogapass och göra i bilen. En yogisk andning som funkar utmärkt är det långa djupa andetaget.

Nästa gång du befinner dig i Bromma och närmar dig Bromma rondellen prova denna sköna yoga. Börja med att känna din kropp, från topp till tå, från håret på huvudet till handen på växelspaken, sätet mot rygg och stuss, fötterna på pedalerna. Framför dig växer kön mot Bromma rondellen och du lägger fokus på hur din kropp känns. Naturligtvis har du ögonen öppna hela tiden. Börja sedan andas yoga – förläng och fördjupa ditt andetag. Vanligtvis när jag lär ut långa djupa andetag i medicinsk yoga eller kundaliniyoga så brukar vi göra det liggandes och börja med magen först och sedan bröstkorgen, men sitter du i bilen så brukar det vara enklare att börja först med bröstet och sedan andas ner i magen. När nu ditt yogiska andetag har hittat sin plats och du är i kontakt med kroppen och befinner dig mitt i kön mot Bromma rondellen börjar du även använda ett mantra. Tänk ”sat” på inandning och ”nam” på utandning, mantrat betyder ”jag är” och vill du hellre mantra på svenska så kan du använda ”jag är” istället. Att stå i kö är något som stressar oss människor och framförallt när vi har Bromma rondellen framför oss, stress leder oss upp i huvudet i tankarnas virrvarr och gör kroppen spänd. Dessa yogatekniker gör dig kroppsmedveten, lugn och avslappnad. Prova gärna själv lite medicinsk yoga nästa gång du står i kö, det behöver inte nödvändigtvis vara i Bromma rondellen. 

I stadsdelen Bromma hittar vi platser som Abrahamsberg, Beckomberga, Blackeberg, Bromma Kyrka, Bälsta och Eneby. Vid Alvik finns en mycket trevlig strandprommenad som går upp bland klipporna där det är underbart att yoga och meditera när vädret tillåter och solen skiner. Bromma inkluderar även Höglandet med Grönvik. Mariehäll med härliga Annedal. Nockeby är värt att besöka med en lusttur på den natursköna Nockebybanan. Vi hittar även Nockebyhov, Norra Ängby, Olovlund och Riksby. Södra Ängby och Stora Mossen. Traneberg, Ulvsunda, Åkeshov, Åkeslund, Ålsten och Äppelviken tillhör även de Bromma. 

Yoga Hässelby – Vällingby

Hässelby – Vällingby har en speciell plats i vårt bankande yogahjärta då vi har levt och yogat här i närmare 10 år. I Hässelby – Vällingby finner du härliga platser som Grimsta, Hässelby Gård, Hässelby Strand, Hässelby Villastad, Kälvesta, Nälsta, Råcksta, Vinsta och sist men inte minst Vällingby. Vill du meditera eller yoga vid Hässelby Strand så finns en jättefin strandpromenad som slingrar sig utmed vattnet. Maltesholmsbadet ligger nära Hässelby Strand där det är mysigt att yoga eller bara sitta och kontemplera, meditera och filosofera en solig dag.

På Ormängsgatan mellan Hässelby Gård och Hässelby Strand höll vi yoga för äldre under många år. De fick själva välja om de skulle sitta på stol eller vara på golvet på en yogamatta, det var en mycket uppskattad aktivietet och som mest var vi bortåt 40 personer. Det var på fredag morgon och efteråt brukade jag åka till Åkermyntan och handla lite lunch till familjen som var hemma då min äldsta dotter var en liten bebis. Åkermyntan har en välsorterad ICA med mycket gott som uppskattades därhemma. Perfekt avslutning på en yogavecka.  Yogastudion Yogaland ligger ca 5 minuters promenad från ytterstadens metropol Vällingby City.

Yoga Rinkeby – Kista

Rinkeby – Kista är nästa stadsdelsområde vi ska titta närmare på. Här hittar du platser som Akalla, Hansta, Husby, Kista och Rinkeby. I Rinkeby och Kista finns yogakurserna framförallt på företagen, här har vi haft yogakurser på Ericsson i konferenslokaler och gym, inte lika mysigt som en välinredd mysig yogastudio eller yogacenter, men det funkar. Så länge man har ett ljus och det går att dämpa belysningen och vara ostörd en stund kan man finna ro även i lite större grupper och även om man gör yogan på stol. Jag förstökte få ingång yogakurser i Folkets hus i Kista och Husby för en massa år sedan, intresset var svalt. Men det är enkelt att ta sig från Kista till Vällingby och vår supermysiga yogastudio med buss 179 och buss 518.

Yoga Spånga – Tensta

Spånga – Tensta är också ett stadsdelsområde som ligger varmt i hjärtat hos oss i yogastudion. Här har vi hållt kundaliniyoga, medicinsk yoga och yinyoga både vid hemma-hos-besök hos klienter i Spånga och även arrangerat yogalärarutbildning. I Spånga finns även Erikshjälpen som varit en stor hjälp med vår retroinredning i yogastudion. Ett stort plus att pengarna går till de som behöver dem som mest! I Spånga-Tensta området finns platser som Bromsten, Flysta, Solhem, Lunda, Sundby och Tensta. Vi på Yogalands yogastudio gillar även det mysiga konditoriet i Spånga som heter just Spånga Konditori. Här finns alltid färskt bröd och en härlig cortado för den som har vägarna förbi. Vill du åka till vår mysiga yogastudio från Spånga så stannar buss 118 precis utanför. Väldigt smidigt för dig är Spånga-bo och gillar yoga. 

Yoga Barkarby

Barkarby är en välkänd plats för Västerortsborna. Här finns nämligen den stora marknadsplatsen med IKEA och Stockholm Quality Outlet. För att ta sig från Barkarby till Vällingby, ta pendeltåget med riktning mot Västerhaninge, gå av vid Spånga station och ta dig därifrån med Buss (518, 179, 541) i riktining mot Vällingby C.

Yoga Järfälla

Vi går vidare till Järfälla där du kan hitta platser som Jakobsberg, Barkarby som tidigare nämnt och även Skälby. I Veddesta finns det flera företag som vi har hållt yoga för, glömmer aldrig den gången vi samlades i en den stora matsalen hos ett av företagen. Få hade gjort yoga och rastlösheten hängde i luften. Men alla förvånades hur snabbt energin skiftade när uppmärksamheten vändes inåt. Det hela lette till både yogakurser och mindfulnesskurser. Järfälla och Veddesta har mycket industrier men även härlig natur där vi bland annat har yogat utomhus om sommaren. 


Hässelby Strand

Hässelby Strand är ännu en vacker stadsdel i Västerort som finns mellan Hässelby Gård och Hässelby Villastad. Här finner du även en del av det härliga naturreservatet Grimstaskogen som är väl värt ett besök för västerortsborna. Nära till både Hässelby Strandbad och Maltesholmsbadet där det är mysigt att yoga och meditera vindstilla sköna dagar. 

Yoga Vinsta

2011 drev jag ett forskingsprojekt på yoga tillsammans med Hjälpmedelsinstitutet som då låg i Vinsta, Johannelund, numera har det flyttat till Solna. Det var en randomiserad kontrollerad studie med 80 deltagare fördelade hälften var på kontrollgrupp och yogagrupp. Själva yogasessionerna hölls i Vällingby. Men jag var ofta i Vinsta och Johannelund för avstämningar och höll även yoga för personalen på Hjälpmedelsinstitutet. Karlstad Universitet höll i statistikdelarna och bidstod med utformingen av studien som kom att kallas yoga mot stress. Det var en blandning av kundaliniyoga och medicinsk yoga. Efter åtta veckors intervention kunde vi utläsa resultatet där yogagruppen överträffade kontrollgruppen på samtliga mätpunkter. Vi mätte via självskattningsformulär ångest och depression, smärta, optimism, allmänt välmående och kognition i vardagen, dvs hur närvarande man känner sig i vardagen. 

Vinsta eller rättare sagt Vinsta Industriområde ligger en bit utanför Vällingby i västra Stockholm, tar du tunnelbanan till Johannelund så har du kommit fram. Här finns en av Västerort favoritloppisar, Läkarmissionen. Yogaland är helt inrett i retrostil och många sköna, fina fynd som finns i yogastudion har vi hittat på Läkarmissionen i Vinsta. Har du vägarna förbi Vinsta kan jag rekommendera ett besök där. Kan även rekommendera Erikshjälpen i Spånga för den som gillar loppisar. I Sundbyberg finns det flera loppis samlade inom en ganska snar radie. Här har vi hittat vackra trådtavlor som fyller sin plats över den liggande Buddhan som vilar på sideboarden i teak i den stora yogasalen. 

Yoga Solna Stockholm

Solna är en mycket uppskattad kommun i Stockholm, men visste du att den består av hela åtta stadsdelar? Bergshamra, Järva, Haga, Huvudsta, Hagalund, Råsunda, Skytteholm och Ulriksdal är väldigt olika men härliga stadsdelar som alla har sin egen charm. I Bergshamra i Solna finns det ett kollektiv införlagt i en herrgård från 1853 om jag inte minns helt fel på årtalet. Den ligger precis vid vattnet och här bodde jag en gång i tiden tillsammans med ett underbart gäng. Alla hade sitt eget rum och vi delade på kök och salar. Salarna var perfekta för yoga och meditation och även den stora trädgården inbjöd till kontemplation.  Även om inte alla som bodde där var intresserade av yoga och meditation så kändes det ändå som ett litet yogaashram när vi träffades om de mörka vinterkvällarna och diskuterade livet och dess leverne. 

Stockholms mysigaste yogacenter

Kom in på en kopp yogite!

Yogaland

Stockholms mysigaste yogacenter  

Vällingbyv. 115, Vällingby
Yoga Västerort, Stockholm

0708 432 780

tomas(at)yogaland.se

PG 56 47 80-5

Hem     Kurs     Behandling     Utbildning     Om oss     Kontakt